un zeu al rapului apus… R.I.P.

 

Ieri 16 iunie se nastea 2 Pac

R.I.P.

La 16 Iunie 1971 Tupac( Lesane Parish Crooks) s-a nascut in Brooklyn New York.El a fost botezat dupa numele unui revolutionar incas:Tupac Amaru insemnand ‘sarpe stralucitor’si Shakur in araba inseamna ‘recunoscator lui Dumnezeu’.Tupac era fiul activistei politice Alice Faye Williams(Afeni Shakur).Ea era membra a ‘the Black Panther Party’.Tupac a crescut fara sa stie ca tatal sau biologic era inca in viata.Afeni se muta cu Mutulu Shakur care devine tatal vitreg al lui Tupac si confident pentru tot restu vietii sale.Tupac il accepta ca figura paterna.
In 1981 tatal vitreg al lui Tupac este acuzat ca a planuit si executat jaful din Brinks unde doi politisti new-york-ezi si un gardian de la Brinks au fost ucisi.Mutulu se ascunde pentru mai multi ani sustinandu-si nevinovatia.
La varsta de 12 ani Tupac isi descopera pasiunea pentru actorie si poezie.Afeni il face membru al unei trupe de teatru din Harlem.Tupac joaca rolul lui Travis in ‘A Raisin the Sun’acesta fiind debutul sau actoricesc.
In 1986 Mutulu este arestat.condamnat si serveste o pedeapsa de 60 de ani.El inca neaga implicarea in jaf. In timpul cautarii unui trai bun Tupac si familia sa se muta la BaltimoreMD unde ia cursuri la Scoale de Arte din Baltimore.Acolo o cunoaste pe Jada Pinkett care devine o prietena apropiata a lui Tupac. Tupac a lasat o puternica impresie profesorilor sai dand dovada de un enorm potential. El era cunoscut sub numele de ‘MC New York’ si scrie primele sale versuri de rap care sunt despre controlul armelor inspirate de moartea unui amic apropiat.
Din nefericire Tupac nu si-a mai putut continua pregatirea si s-a mutat impreuna cu familia in Marin City(Jungla)Clifornia.A fost citat spunand ‘Parasirea acelei scoli m-a afectat foarte multo privesc ca fiind punctul in care am deraiat’.Partea dura a lui tupac incepea sa iasa la iveala pe masura ce el incepea sa intre in anturaje nepotrivite.
Tupac isi schimba numele de scena din ‘MC New York’ in 2Pac.A inceput rappu` cu Ray Luv intr-un grup numit ‘Strictly Dope’. Ei cantau in mici spectacole pentru oamenii din cartier.Tupac participa la auditiile organizate de Greg Jacobs(Shock G) din grupul Digital Underground.
Tupac se alatura grupului ca si dansator si rapper.El participa cu Digital Underground la turnee in loc sa astepte intoarcerea lor din turneu pentru a lucra la albumul sau doar pentru a nu se plictisi. El apare in mai multe cantece la Digital Underground incluzand ‘Same Song’ ‘DFLO Shuffle’ and ‘Wassup Wit Tha Luv’. La putin timp dupa aceasta apare primul album al lui Tupac.’2pacalypse Now’ era pe rafturi din 12 noiembrie 1991 cand Tupac implinea 20 de ani. Albumul a avut vanzari bune si a fost recunoscut de industria muzicala si chiar de membrii ai guvernului. Ronald Roy Howard 19 ani impusca un soldat texan. Avocatul sau sustinea ca albumul ‘2pacalypse Now’ era cel care la provocat la comiterea crimei.Dupa niste altercatii intre Tupac si cunostiinte mai vechi la un festival in aer liber din Marin City un baiat de 6 ani este impuscat in cap si ucis de un glont ratacit care se presupune ca ar fi fost tras de catre Tupac. Tupac este dat in judecata de catre parintii baiatului si in 1996 accepta o intelegere cu acestia. Vicepresedintele Dan Quayle il distruge pe Tupac declarand: ‘2pacalypse Now nu are loc in societatea noastra’.Tupac isi face debutul pe marele ecran in acelasi an .Filmu se numeste ‘Juice’.Tupac a fost aplaudat pentru portretizarea ‘Episcopului’.Singurul lucru rau despre film este ca multi oameni au crezut ca Pac a trait ca si personajul pe care l-a interpretat. Faimosul citat ‘Sunt dar nu-mi pasa’ a fost prelaut din film.
Un an mai tarziu in 1993 Tupac lanseaza ‘Strictly 4 my NIGGAZ’ cu aparitia lui Ice CubeIce TDigital Underground si hit-uri ca I get around’ KeepYour Head Up’. A fost nominalizat ptr un American Music Award ca si cel mai bun debut in rap/hip-hop.Tupac a fost condamnat la 10 zile de inchisoare dupa ce a amenintat un rapper local cu o bata de baseball in timpul unui concert. De asemenea el s-a batut si cu un sofer de limuzina dupa ce soferul il acuzase de consum de droguri in masina. Tupac a fost arestat dar acuzatiile au fost retrase.Tupac a aparut in filmul lui John Singleton ‘Poetic Justice’ impreuna cu Janet Jackson.Tupac a fost arestat in acelasi an pentru presupusa impuscare a unui fost politist care hartuia un automobilist negru. Arma ofiterului de politie a fost furata din dulapul cu dovezi.In cele din urma toate acuzatiile impotriva lui Pac au fost retrase. O femei in varsta de 19 ani l-a acuzat pe Pac si pe trei prieteni ai acestuia ptr sodomizare si abuz sexual .John Singleton a fost fortat de Columbia Picturesc sa renunte la participarea lui Tupac in urmatorul sau film ‘Higher Learning’. Tupac a fost condamnat la 15 zile de inchisoare dupa lovirea directorului Allen Hughes. Pac fusese recent scos din filmul ‘Menace II Society’.
In 1994 Tupac joaca in ‘Above the Rim’. Un cantec foarte popular din coloana sonora este
‘Above the Rim’inregistrat de Noul grup al lui Tupac Numit Thug Life.Thug Life il inludea si pe fratele vitreg al lui tupac Mopreme.Ceilalti membri erau Big Syke Macadoshis Yanni si the Rater R. Doi adolescenti din Milwaukee au ucis un ofiter de politie inspirati de ‘Souljah’s Story’ de pe albumul de debut al lui Tupac.Tupac a fost de asemenea impuscat de 5 ori si jefuit de 40000$ in holul studioului de inregistrari Times Square.In timpul spitalizarii Tupac se intalneste pentru prima data cu tatal sau biologic Billy Garlandpe care il credea mort. El era preocupat pentru siguranta sa.Cazul ramane nerezolvat.Tupac se afla in mijlocul unuei proces sub acuzatii de sex si arme.El apare la sala de judecata in scaun cu rotile si este achitat de acuzatiile de sodomizare si arme dar e gasit vinovat de abuz sexual.
In 1995 Tupac este condamnat la 4 ani si jumatate de inchisoare.El incepe imediat executarea sentintei la New York’s Riker’s Island Penitentiary.Pe durata incarcerarii al treilea sau album’Me Agains The World’ devine #1 in topurile Billboard.Albumul primeste discul de platina in 7 luni.Aceasta e prima si unica data cand un incarcerat are albumul #1 in tara lui. Pac isi ocupa timpul in inchisoare citind mai ales Niccolo Machiaveli. Din inchisoare Tupac se casatoreste cu Keisha Morrisiubita sa de multa vreme. Casatoria e anulata a scurt timp dupa. Dupa 8 lungi luni de incarcerare el iese pe cautiune de 1 milion de $.Suge Knight presedinte al consiliului de administratie al Death Row Records plateste cautiunea si incearca sa-l faca pe Tupac sa semneze un contract cu Death Row Records Tupac fiind loial lui Interscope.Tupac incearca sa duca si Thug Life cu el la Death Row Records dar unii membrii nu sunt de acord.Cat timp Tupac a fost incarcerat Suge Knight se afla in cautarea unor noi membrii pentru unu nou grup de rap numit Outlawz.Trei membrii ai Thug Life au intrat in Outlawz Tupac Big Syke si Komani.Grupului i s-au laturat si nou-venitii Hussein Fatal Khadafi Napoleon Kastro EDI Storm .Tupac lanseaza rapid cel mai popular album al sau ‘All Eyez On Me’.Albumul este primul LP de hip-hop lansat pe 2 Cd-uri vreodata si atinge numarului 1 in topuri.Death Roy si Bad Boy incaiera dupa Soul Train Awards din LA.Ies discutii si se ajunge la scoaterea armelor.
Nimic nu ar fi putut opri acest om era in topul lumii facand filme primind recenzii bune si primind roluri mai bune.La trei zile dupa terminarea ‘All Eyez On Me’Tupac a inceput lucrul la Makaveli The Don Killuminati’. Tupac nu a mai trait sa-si vada albumu dus la bun sfarsit. A murit din cauza ranilor cauzate de impuscaturi.El si Suge Knight participau la meciul Mike Tyson Vs Bruce Seldom la MGMGrand in Las Vegas Nevada IN 7 SEPTEMBRIE 1996. Dupa meci in holul arenei un membru din staff-ul Death Row l-a observat pe Orlando Anderson. El era un hot care furase un lant la Death Row.Ei l-au atacat si scos afara din MGM.Oprind la o intersectie Tupac si anturajul sau erau in drum spre un concert in scopuri caritabile la Death Row Records Club662.Cand dintr-o data o masina a a aprut in dreapta lor.Barbatii au coborat din masina si si-au descarcat armele in masina in care erau tupac si Suge.Tupac a mai trait in spital 7 zile pana la decesul cauzat de rani.Din tot cei prezenti doar unul a iesit inainte.Acesta era membru al\\la Outlawz Kadafi.Si el a murit in noaptea meciului lui Tyson fiind ucis de varul lui Napoleon in cap ambii fiind in aprenta drogati moartea fiind accidentala.
Tupac nu a incetat niciodata sa lucreze in studio.Suge Knight i-a spus lui Michael Harris( aceast lucru a fost afirmat in DVD-ul ‘Welcome To Death Row ‘Harris fiind fondatorul Death Row) ca’ Nu am nevoie la Death Row…doar de Tupac..El este uimitor nu se opreste niciodata din munca…nu-i pasa de femei sau petreceri vrea doar sa munceasca’.Acesta e motivul pentru care sunt sute de materiale nelansate din care doar o parte au fost lansate.Doua filme la care a lucrat au fost de asemenea lansate dupa moartea lui. Sunt de asemenea multe cantece -tribut pentru Tupac deoarece Tupac a simtit intr-atat viata incat simtea chiar si durerea cineva zicea candva:’ Ceea ce a uimitor la Tupac ..e ca el ia suferinta sa si a altora si o transforma in versuri’. De asemenea au fost lansate DVD-uri Tribut lui Tupac si casete video.

Leave a comment