De miercuri incepe sfarsitul lumii?

Fizicienii de la Centrul European pentru Cercetare Nucleara se dau de ceasul mortii sa spulbere zvonurile alarmiste iscate de iminenta unui experiment nemaivazut, programat pentru 10 septembrie.

Potrivit ziaristilor de la Daily Mail, miercurea viitoare va fi testat un gigantic accelerator de particule, cel mai puternic aparat creat vreodata pentru a dezlega misterele atomului, ale fortelor si particulelor care alcatuiesc universul. Toate bune si frumoase, numai ca internetul geme de scenarii apocaliptice despre efectele experimentului.

Avind o lungime de 29 de kilometri si situat la o adincime de 100 de metri, marele accelerator de particule se afla la doi pasi de frontiera franco-elvetiana. Costul proiectului demarat in 1994 este cu totul ametitor : patru miliarde de lire sterline.

Daca am lua in serios nenumaratele forumuri de pe Internet, fizicienii de la Geneva sunt de-a dreptul inconstienti si iresponsabili. Si asta pentru ca in jurul experimentului pus la punct de Centrul European pentru Cercetari Nucleare de la Geneva sunt intens vehiculate o multime de scenarii catastrofice.

O prima ipoteza ar fi crearea unei sumedenii de mici gauri negre, care marindu-se ar putea absorbi toata materia care le inconjoara si ar sfirsi prin a inghiti intreaga planeta. O alta posibilitate discutata in spatiul virtual ar fi o catastrofica reactie in lant, care va distruge intregul Univers.

Inca de cind proiectul a fost facut public, au existat voci care sustineau ca reconstituirea Big Bang-ului, petrecut in urma cu 13. 700 milioane de ani, prezinta riscul unui cataclism de proportii cosmice.

Ingrijorarea a fost atit de mare incit mai multi cercetatori grupati in jurul teroreticianului german al haosului Otto Rossler au depus chiar o plingere in fata Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru blocarea proiectului. In apararea sa, respectabilul Centru de Cercetari Nucleare a elaborat un raport in care asigura ferm ca nu e niciun pericol pentru umanitate. In plus, spun ei, daca experimentul reuseste, progresul stiintific ar fi grandios.

Teoriile evolutioniste sau Big Bang-ul( Big-Bangul este una din cele mai raspandite teorii cosmologice, fiind admis de majoritatea astrofizicienilor ca model standard de formare a universului. Se refera la o explozie de energie si materie care a dus la existenta universului. Incearca sa explice astfel de ce universul se extinde si de ce pare a fi uniform in toate directiile) vorbesc despre nasterea lumii provocata de o explozie de energie si materie prin care universul este intr-o continua extindere si miscare. Se vor recrea astfel conditiile care au existat la mai putin de o secunda dupa Big Bang.

SURSA

Za` End !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: